Pon - Pet: 07:00 - 21:00 Sub - Ned: Zatvoreno
Perkovčeva ul. 3, 10000 Zagreb

Povijest

Sredinom 40-ih godina prošlog stoljeća zubarska služba u Gradu Zagrebu temeljila se najvećim dijelom na privatnim zubarskim ordinacijama u kojima se obavljalo liječenje i nadomještanje zubi o trošku pacijenata. Tadašnja fondovska izdvajanja imala su u obveznom dijelu osiguranja vrlo malo sredstava predviđenih za zubozdravstvenu zaštitu, pa su stomatolozi, odnosno zubari, najveći dio radnog vremena obavljali samo kurativu.

Drugi svjetski rat prorijedio je redove stomatologa u Hrvatskoj. U Zagrebu se i nakon rata smanjuje broj stomatologa, jer ih se dekretom upućuje u druge sredine u Hrvatskoj, u kojima su nedostajali ti kadrovi. Javna zubarska služba zapravo je prepoznatljiva tek od 1947. godine, kada je osnovana Zubarska stanica u Perkovčevoj 3, kao jezgra iz koje izrasta Centralna zubna stanica. U prvo vrijeme u Perkovčevoj rade četiri tima, a od 1948. godine osam timova u dvije smjene.

Nešto kasnije priključena je i stomato-kirurška ambulanta s RTG-om u Adžijinoj 20 (danas Ulica kneza Mislava). Budući da nije bilo vlastitoga zubotehničkog laboratorija, koristio se laboratorij Franje Uroića, tj. Gradsko zubotehničko poduzeće, u kojemu je radilo 47 zubnih tehničara smještenih u Gundulićevoj 20, Gundulićevoj 5, te nešto kasnije u Perkovčevoj 3.

Temeljem inicijative Narodnog odbora Grada Zagreba 22. lipnja 1953. godine te se dvije ustanove spajaju i tako nastaje Centralna zubna poliklinika. Tadašnji čelnik za zubarstvo pri Ministarstvu narodnog zdravlja bio je zubar Marijan Krsnik. U to vrijeme u ustanovi radi 160 zdravstvenih djelatnika, koje objedinjuje Centralna zubna poliklinika, koja u svom sastavu ima i druge zubne ambulante u užem dijelu Grada Zagreba. Narodni odbor Grada Zagreba za prvog ravnatelja Centralne zubne poliklinike imenovao je dr. Miroslava Oreškovića.

Početkom 1954. iz sustava CZP izdvajaju se i pripajaju domovima narodnog zdravlja Grada Zagreba sve ambulante, osim onih na lokacijama Perkovčeva 3 i Adžijna 5.

1955. Centralnoj zubnoj poliklinici pripaja se Wipla laboratorij sa 16 tehničara iz Gundulićeve 5 (metalne wipla ploče).

Zbog prostornih poteškoća iz prizemlja Perkovčeve 3 iseljeni su KUD “Pavao Markovac” i administrativne službe HŽ-a.

1955. godine počinje sa radom oralna kirurgija u Poliklinici na lokaciji Adžijina 3, gdje se odvijaju odontokirurški zahvati, te su ta ambulanta, uz onu Stomatološkog fakulteta kao i ambulantu na Šalati, jedine specijalističke ambulante u RH.

1958. Narodni odbor Grada Zagreba predložio je da CZP objedini cjelokupnu zubarsku službu Grada, pa ona postaje Referalni centar za zubarstvo pri Higijenskom zavodu Republike Hrvatske. 1958. godine dr. Oskar Štern postaje vršitelj dužnosti ravnatelja, inače spiritus movens cjelokupne organizacije zubarske službe u Gradu Zagrebu.

1959. nastaje prva ortodontska ambulanta u Perkovčevoj 3, a iste godine Centralna zubna poliklinika dobiva ime Stomatološka poliklinika “Milan Milanović”.

1960. Stomatološka poliklinika postaje vlasnikom zgrade u Perkovčevoj 3. Iste godine s radom započinje Noćna dežurna zubarska služba Grada Zagreba.

1961. godine provodi se jednogodišnji tečaj za zubne asistentice (medicinske sestre) koje su do tada bile tek priučene za tu vrstu rada. Voditelj tečaja bio je dr. Dragutin Cundeković.

1961. ravnatelj Poliklinike postao je dr. Zlatko Leušić, a prof. dr. Miroslav Suvin i prof. dr. Zdenko Njemirovskij izabrani su za stručne savjetnike za potrebe edukacije kadrova u Stomatološkoj poliklinici.

Od 1962. godine u Dalmatinskoj 8 djeluju ortodoncija, zubotehnički laboratorij i školska zubna ordinacija.

1964. se godine obnavljaju pročelje zgrade i centralno grijanje.

1967. godine osniva se ordinacija za strance i pacijente koji sami plaćaju usluge (tzv. “diplomatska” ordinacija).

1967. godine uvodi se u rad pokretna ambulanta za pacijente iz šire zagrebačke okolice i cijele RH.

1968. godine u prizemlju zgrade u Perkovčevoj 3 započinje s radom oralna kirurgija.

1971. otvaraju se ambulante izvan Poliklinike, u bolnici “dr. Josip Kajfeš”, “Chromosu”, “Elektroprivredi” i Čateškim Toplicama (Slovenija).

1974. godine prvi stomatolozi odlaze na specijalizaciju, a Poliklinika angažira konzultante-mentore sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

1980. godine OUR Poliklinike započinje neposredno ugovarati stomatološku zdravstvenu zaštitu. Iste je godine utemeljena Hitna stomatološka pomoć za potrebe građana Zagreba i šire okolice.

1982. mr. sc. dr. Zlatko Leušić odlazi u mirovinu, a funkciju v.d. ravnatelja preuzeo je dr. Dragoljub Petrović.

1984. ravnatelj je bila dr. Lidija Sinkovski.

1985. ravnatelj je bio Matko Maroević, dipl. iur.

1987. ravnatelj ustanove postala je dr. Mira Car.

1992. Stomatološka poliklinika “Milan Milanović” mijenja ime u Stomatološka poliklinika, Perkovčeva 3, Zagreb.

1993. na inicijativu dr. Mire Car, Stomatološka poliklinika i Stomatološki fakultet pokreću stručno-informativni časopis Hrvatski stomatološki vjesnik, koji nakon osnivanja preuzima Hrvatska stomatološka komora.

1994./95. ravnatelj je mr. sc. dr. Jurica Krhen.

Sredinom 90-tih godina dolazi do promjena u organizaciji rada zdravstvenih ustanova. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, reorganizacijom Poliklinike, a odlukom tadašnjega ministra zdravstva, svi doktori stomatologije primarne razine odlaze iz naše u druge zdravstvene ustanove Grada Zagreba, a istovremeno u Stomatološku polikliniku iz tih ustanova dolazi dvadeset specijalista stomatologa, medicinskih sestara i zubnih tehničara. Ovom reorganizacijom Stomatološka poliklinika postaje specijalistička ustanova koja djeluje na sekundarnoj razini zdravstvene zaštite.

Godine 1995. ukida se Hitna stomatološka pomoć, koja se prebacuje u Domove zdravlja Grada Zagreba.

1995. ravnatelj postaje mr. sc. dr. Zita Blažić-Potočki.

1997. godine uvodi se u terapiju meki laser i RVG kompjuterizirana radioviziografija.

1998. godine uz potporu Gradskog poglavarstva otvorena je ambulanta za osobe s posebnim potrebama. Za lakši pristup pacijenata ambulanti ugrađeno je dizalo za prijevoz pacijenata u invalidskim kolicima.

1998. godine je u tijeku Projekt o praćenju oralnog zdravlja stanovnika Grada Zagreba u suradnji s Gradskim poglavarstvom za zdravstvo i socijalnu skrb.

1999. godine, u prigodi 50. obljetnice studija stomatologije, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je Priznanje Stomatološkoj poliklinici za razvoj stomatološke struke i znanosti u RH.

1999. se u Stomatološkoj poliklinici za djecu predškolske dobi subotom organizira igraonica Osmijeh.

Od 2001. godine ravnatelj je mr. sc. dr. Boris Klaić.

4. lipnja 2004. godine mr.sc. Borisu Klaiću, ravnatelju Stomatološke poliklinike Zagreb, prof. dr. sc. Dubravko Orlić u ime Skupštine HLZ-a uručio je povelju HLZ-a, u znak priznanja za osobit doprinos Poliklinike Zboru, medicinskoj znanosti i zdravstvu u Republici Hrvatskoj. Povelja je dodijeljena u sklopu proslave 130. godišnjice HLZ-a, liječničkog društva sa najdužim kontinuitetom opstanka rada na teritoriju Hrvatske, koje je u međunarodnim krugovima poznato kao jedno od najstarijih u skupini aktivnih nacionalnih liječničkih društava u Europi.

Od 2017. godine ravnateljica je dr. sc. Petra Nola Fuchs, dr. med. dent. spec.

Skip to content