Pon - Pet: 07:00 - 21:00 Sub - Ned: Zatvoreno
Perkovčeva ul. 3, 10000 Zagreb
Title Image

Dječja stomatologija

Nakon više od dva desetljeća kako nije postojala ugovorna specijalistička djelatnost dječje i preventivne stomatologije, od početka 2018. pacijentima je ponovno uvedena mogućnost dobivanja stomatološke skrbi za djecu (u okviru sustava HZZO-a) od strane specijalista dječje stomatologije. U Stomatološkoj poliklinici Zagreb, u četiri suvremeno opremljene ordinacije posebno prilagođene djeci, djeluje 8 specijalističkih timova dječje stomatologije (pedodoncije) koji u opuštenoj i pozitivnoj atmosferi pružaju kompletnu specijalističku skrb iz domene dječje stomatologije pacijentima do 18 godina i pacijentima s teškoćama u razvoju (do 18 godina).

Naši specijalisti posebnu pažnju posvećuju rješavanju dentalne anksioznosti i dentalnog straha/fobije malih pacijenata kojima se pristupa na strpljiv i prijateljski način te se u veseloj atmosferi raznim metodama oblikuje ponašanje pacijenta do postizanja potpune suradljivosti. Također se velika pažnja poklanja prevenciji karijesa uz individualnu procjenu karijes rizika i individualni plan terapije u skladu sa suvremenim svjetskim smjernicama. Ordinacije su opremljene instrumentima za lasersku dijagnostiku karijesa, posebnim svrdlima za mikropreparaciju što omogućuje suvremeni minimalno-invazivni pristup u prevenciji i terapiji karijesa kao najučestalije stomatološke bolesti te uređajima za strojnu obradu korijenskih kanala prilikom endodontske terapije što znatno skraćuje terapiju. U sklopu sveobuhvatne stomatološke skrbi djeteta, osim karijesa na Odjelu se specijalistički zbrinjavaju i bolesti pulpe, pogotovo mladih trajnih zuba s nezavršenim rastom i razvojem korijena (apeksogeneza, apeksifikacija) uz korištenje suvremenih bioaktivnih materijala te se vrši zbrinjavanje dentalnih trauma svih vrsta koje se najčešće događaju upravo u dječjoj dobi.

Od 2007. godine specijalisti dječje stomatologije u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo provode program „Prevencija karijesa djece predškolske i školske dobi u Gradu Zagrebu“ (više o tome u rubrici Programi), izlazeći na teren u dječje vrtiće i osnovne škole na području Grada Zagreba kao i sanirajući djecu obuhvaćenu Programom u ordinacijama Poliklinike.
Od 2005. naši specijalisti i specijalisti ortodoncije provode i program „Stomatološke zaštite osoba s teškoćama u razvoju“ (više o tome u rubrici Programi) gdje pacijenti s teškoćama u razvoju do 18 godina, mogu dobiti kompletnu stomatološku skrb bez čekanja i bez uputnice izabranog primarnog stomatologa djeteta.

Naši specijalisti se redovno educiraju na domaćim i međunarodnim kongresima, tečajevima i radnim tečajevima te aktivno sudjeluju na europskim i svjetskim kongresima iz dječje i preventivne stomatologije kako bi uvijek bili u korak s najnovijim spoznajama i dostignućima struke. U svrhu pružanja kompletne stomatološke skrbi djeci do 18 godina specijalisti dječje stomatologije često i uspješno surađuju s ostalim kolegama iz Poliklinike, specijalistima ortodoncije, endodoncije, parodontologije, oralne medicine, oralne kirurgije i stomatološke protetike.

a

Kontakt

Voditelj odjela: dr.sc. Snježana Kadić, dr. med. dent., spec. pedodoncije

Odjelna sestra: Ivanka Firić, mag. med. techn.

+385 1 48 03 250
Radno vrijeme:
Ponedjeljak, srijeda: popodne
Utorak, četvrtak, petak: ujutro
Trebam li uputnicu za pregled ili terapiju kod specijalista dječje stomatologije?

Da, potrebna je uputnica za Dječju stomatologiju (šifra djelatnosti: 2370000) koju izdaje djetetov izabrani primarni stomatolog. Najbolje je imati D1 uputnicu koja vrijedi za sve preglede i terapije unutar godinu dana od aktivacije uputnice.

Moje dijete nema izabranog primarnog stomatologa, što sad?

Svako dijete treba imati svog primarnog stomatologa (kao što ima i izabranog pedijatra ili izabranog liječnika obiteljske medicine). Najbolje je dijete prijaviti kod primarnog stomatologa po mjestu stanovanja (zbog blizine odlaska na redovne kontrole i zahvate) ili kod stomatologa gdje su prijavljeni roditelji/skrbnici. Naravno, može ga se prijaviti i kod bilo kojeg stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om. Raspoloživost upisivanja novih pacijenata (kao i lokacije stomatologa) se može provjeriti na ispostavama HZZO-a.

Moje dijete boli zub/otečeno je/razbilo je zube (dentalna trauma), što sad?

Dijete treba hitno posjetiti svog izabranog primarnog stomatologa koji će pružiti prvu pomoć i potrebnu terapiju ili prvu pomoć i eventualno dati uputnicu za Dječju stomatologiju s kojom se onda možete obratiti nama. Ukoliko djetetov stomatolog ne radi (radio je u drugoj smjeni, godišnji odmor/bolovanje/edukacija…) na vratima mora pisati koji ga od primarnih stomatologa mijenja za hitne slučajeve u vrijeme njegovog odsustva te se obratite tom stomatologu za prvu pomoć. Ukoliko se niti na taj način nije uspjelo riješiti hitno stanje djeteta, pomoć možete potražiti na Hitnoj dentalnoj/stomatološkoj službi radnim danom od 22:00 – 06:00; subotom 15:00 – 20:00 i 22:00 – 0:00; nedjeljom i praznikom od 0:00 – 24:00h (za više informacija i lokacije pogledati na linku https://zagreb.hr/hitna-stomatoloska-sluzba/462. Napominjemo da NE postoji posebna hitna stomatološka pomoć samo za djecu, već se s djecom morate obratiti u gore navedene službe koje primaju i dječje i odrasle hitne pacijente. Ukoliko se radi o težoj dentalnoj traumi (razbijeni zubi, izbijanje zuba i sl.) možete se i bez uputnice javiti u Polikliniku na Odjel za dječju stomatologiju, s tim da ćete naknadno morati donijeti odgovarajuće uputnice od izabranog djetetovog primarnog stomatologa.

a

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 07:00 - 21:00
Subota - Nedjelja Zatvoreno

Djelatnici odjela dječje stomatologije

Jelena Valpotić

dr. med. dent., spec. dječje stomatologije

Radno vrijeme

Parni dani: popodne
Neparni dani: ujutro

Kontakt: 01/4803-247
Ordinacija br. 3

Mirta Jakić Bošnjak

dr. med. dent., spec. dječje stomatologije

Sanela Puhek, bacc.med.techn.

Radno vrijeme

Parni dani: ujutro
Neparni dani: popodne

Kontakt: 01/4803-259
Ordinacija br. 7

dr. sc. Vesna – Erika Modrić

dr. med. dent., spec. dječje stomatologije

Snježana Bobanmed.sr

Radno vrijeme

Parni dani: popodne
Neparni dani: ujutro

Kontakt: 01/4803-258
Ordinacija br. 6

dr. sc. Katarina Kelić

dr. med. dent., spec. dječje stomatologije

Nina Poslekmed.sr

Radno vrijeme

Parni dani: popodne
Neparni dani: ujutro

Kontakt: 01/4803-249
Ordinacija br. 9

Dubravka Turjanski

dr. med. dent., spec. dječje stomatologije

Marina Drčićmed.sr

Radno vrijeme

Parni dani: ujutro
Neparni dani: popodne

Kontakt: 01/4803-249
Ordinacija br. 9

lvanka Cajner Kostanjski

dr. med. dent., spec. pedodoncije

Sandra Lojen, med.sr.

Radno vrijeme

Parni dani: ujutro
Neparni dani: popodne

Kontakt: 01/4803-247
Ordinacija br. 3

Lana Grabarević

dr.med.dent., spec. dječje stomatologije

Andreja Lukić, bacc.med.techn.

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda: ujutro
Utorak, četvrtak i petak: popodne

Kontakt: 01/4803-257
Ordinacija br. 5
Skip to content