Pon - Pet: 07:00 - 21:00 Sub - Ned: Zatvoreno
Perkovčeva ul. 3, 10000 Zagreb
Title Image

Ortodoncija

U sedam suvremeno opremljenih ambulanti, s posebnim prostorom moderne modeloteke, u dvije smjene radi 9 specijalističkih timova, koristeći usluge 5 zubnih tehničara.

Na Odjelu ortodoncije zbrinjavaju se različite i mnogobrojne nepravilnosti orofacijalnog sustava. Specijalist ortodoncije na temelju opsežne anamneze i kliničkog pregleda, te nakon provedenih dijagnostičkih postupaka koji uključuju analizu studijskih modela, analizu intraoralnih i ekstraoralnih fotografija te analizu rendgenskih snimaka, donosi dijagnozu i plan terapije. Ovisno o vrsti nepravilnosti (postavljenoj dijagnozi), statusu zuba, higijenskim navikama pacijenta i njegovoj motivaciji određuje se početak i vrsta terapije (mobilni ili fiksni aparati).

Ortodontske usluge pružaju se pacijentima svih dobnih skupina. Većinu naših pacijenata ipak čini populacija predškolske i školske djece do osamnaeste godine života.

Ortodontske nepravilnosti, kao anomalije orofacijalnog sustava u većem su dijelu multikauzalne provenijencije. Stoga je neophodno da specijalist ortodoncije, želeći uspješno postaviti dijagnozu, odrediti tijek liječenja, odlučiti o vrsti terapije i procijeniti uspješan završetak ortodontskog tretmana, usko surađuje s ostalim specijalistima unutar Stomatološke poliklinike, Stomatološkog fakulteta i Kliničke bolnice Dubrava. Specijalisti s kojima se najčešće surađuje su specijalisti oralne ili maksilofacijalne kirurgije, specijalisti stomatološke protetike i specijalisti dječje i preventivne stomatologije (pedodoncije), specijalisti parodontologije, specijalisti oralne patologije i drugi.

Izvan stomatološke djelatnosti često se surađuje s specijalistima ORL, logopedima, a odnedavno i s liječnicima koji se bave miofunkcionalnim poremećajima.

Osobe s poteškoćama u razvoju čine posebnu skupinu pacijenata na Odjelu ortodoncije. One osobe koji su u mogućnosti ostvariti kontakt sa ortodontom uz zalaganje roditelja ili samostalno, mogu ući u program ortodontskog tretmana. U tu skupinu spadaju npr. osobe sa orofacijalnim rascjepima, slijepe osobe, gluhonijeme osobe, paraplegičari i tetraplegičari, osobe s manje izraženom mentalnom retardacijom, itd

Specijalist ortodoncije u razgovoru s potencijalnim pacijentom i njegovim roditeljima (skrbnicima) donosi odluku o mogućnosti provedbe ortodontske terapije i o vrsti ortodontskog aparata. Ukoliko postoji potreba za terapijom, a uz dodatne napore je provediva, pacijent bude uvršten u ortodontski tretman.

Specijalisti ortodoncije sudjeluju na tečajevima stručnog usavršavanja u zemlji i inozemstvu, upoznajući se sa suvremenim tehnikama i metodama unutar struke (npr. sustav samoligirajućih bravica, mini implantati kao sidrišta u ortodonciji, Invisalign sustav („alignerima“- za pacijente koji plaćaju terapiju). Tako usvojena znanja čine ih kompatibilnim s europskim, američkim, naposljetku i svjetskim stručnim dosezima.

Od 2008. godine u Stomatološkoj poliklinici Zagreb specijalisti ortodoncije provode terapiju, prema medicinskoj indikaciji i samoligirajućim bravicama, najčešće Damon sistemom.

a

Kontakt

Voditelj odjela: dr. sc. Marija Magdalenić-Meštrović, dr. med. dent., spec. ortodoncije


e-mail: mmestrovic@spz.hr

Odjelna sestra:
Iva Borak, bacc.med.techn.

Radno vrijeme:
Ponedjeljak, srijeda: popodne
Utorak, četvrtak, petak: ujutro
+385 1 48 03 245
Prvi pregled na Odjelu ortodoncije

Optimalna dob za prvi pregled djeteta kod ortodonta je od 9 – 10 godina, ukoliko ga doktor dentalne medicine koji kod djeteta provodi preventivu i sanaciju zubi iz objektivnih razloga ne uputi ranije.

Za prvi pregled ne naručujemo putem maila ili telefona, već je potrebno osobno doći i naručiti se na prijemni šalter za upis pacijenata u prizemlju Poliklinike, u terminu od 8 – 12 sati ili od 14 – 19 sati.

Pri dolasku u Polikliniku pacijent će biti raspoređen kod dežurnog ortodonta, s kojim će dogovoriti termin za prvi pregled.

Na prvi pregled poželjno je da dijete dođe u pratnji jednog od roditelja / staratelja, da ima uputnicu A1 za prvi ortodontski pregled, te po mogućnosti ortopantomogram – rtg sliku svih zubi (ne stariju od 6 mjeseci).

Vrijeme čekanja na početak ortodontske terapije

Na prvom pregledu roditeljima i pacijentu se objasni ima li ortodontsku nepravilnost (anomaliju) čije liječenje financira HZZO ili dijete ima samo estetsku nepravilnost u položaju zubi, koju ne financira HZZO.

Ukoliko pacijent ima ortodontsku anomaliju koja zahtijeva liječenje (terapiju) roditeljima se objasni kojim aparatima će se provesti terapija i koje je najpovoljnije vrijeme za početak terapije. O navedenim činjenicama odlučuje terapeut uz suglasnost roditelja.

Pravo na prvi pregled i ortodontsku terapiju za osiguranike iz drugih županija

Osiguranici iz drugih županija imaju pravo na prvi pregled i ortodontsku terapiju u našoj Poliklinici, ali nemaju prioritet ukoliko njihova županja nema ortodonta ili je isti iz nekih razloga raskinuo ugovor sa HZZO-om.

Za sve informacije o mogućem prioritetu u terapiji u nekim drugim ortodontskim ordinacijama u Zagrebu ili nekoj lokaciji bliže mjestu stanovanja pacijenta moraju se obratiti HZZO-u.

a

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak 07:00 - 21:00
Subota - Nedjelja Zatvoreno

Djelatnici odjela ortodoncije

dr. sc. Marija Magdalenić-Meštrović

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Iva Borak, bacc.med.techn.

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda: popodne
Utorak, četvrtak: ujutro

Kontakt: 01/4803-245
Ordinacija br. 4 (prizemlje)

dr.sc. Zorica Radalj Miličić

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Ivana Ivče, bacc.med.techn.

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda: popodne
Utorak, četvrtak: ujutro

Kontakt: 01/4803-248
Ordinacija br. 1 (prizemlje)

Flora Krhen

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Kata Šuprahamed.sr.

Radno vrijeme

Parni dani: popodne
Neparni dani: ujutro

Kontakt: 01/4803-246
Ordinacija br. 2 (prizemlje)

Ivona Smerdelj Pećar

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Ema Buković, mag.med.techn.

Radno vrijeme

Parni dani: ujutro
Neparni dani: popodne

Kontakt: 01/4803-258
Ordinacija br. 6 (prizemlje)

dr.sc. Natalija Prica

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Silvija Jakopčević, bacc.med.techn.

Radno vrijeme

Parni dani: ujutro
Neparni dani: popodne

Kontakt: 01/4803-246
Ordinacija br. 2 (prizemlje)

dr.sc. Ana Škrinjarić

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Jadranka Bišćanmed.sr.

Radno vrijeme

Parni dani: ujutro
Neparni dani: popodne

Kontakt: 01/4803-247
Ordinacija br. 3 (prizemlje)

Barbara Delija Omazić

dr.med.dent., spec.ortodoncije

Ivana Trputec,bacc.med.techn.

Radno vrijeme

Parni dani: popodne
Neparni dani: ujutro

Kontakt: 01/4803-259
Ordinacija br. 7 (prizemlje)

Rošna Duski

univ.mag.med.dent., spec.ortodoncije

Snježana Svoboda, med.sr.

Radno vrijeme

Ponedjeljak, srijeda: ujutro
Utorak, četvrtak: popodne

Kontakt: 01/4803-248
Ordinacija br. 1 (prizemlje)

Obavijest o preraspodjeli pacijenata Vedrane Grgurević, dr.med.dent., spec.ortodoncije možete dobiti kod voditeljice Odjela ili u ordinaciji Ivone Smerdelj Pećar, dr.med.dent.spec.ortodoncije, koja je preuzela pacijente u terapiji.
Obavijest o preraspodjeli pacijenata dr.sc. Ane Škrinjarić, dr.med.dent., spec.ortodoncije, možete dobiti kod voditeljice Odjela ili u ordinaciji Rošne Duski, dr.med.dent.spec.ortodoncije koja je preuzele pacijente u terapiji.

Skip to content