Pon - Pet: 07:00 - 21:00 Sub - Ned: Zatvoreno
Perkovčeva ul. 3, 10000 Zagreb

Prevencija karijesa u djece predškolske i školske dobi u Zagrebu

Od 2007. godine Stomatološka poliklinika Zagreb u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo provodi Program prevencije karijesa djece predškolske i školske dobi Grada Zagreba. Program provode djelatnici Odjela dječje stomatologije koji izlaze na teren u dječje vrtiće i osnovne škole na području Zagreba te tamo vrše edukaciju ne samo djece već i njihovih roditelja te odgajatelja, nastavnika i profesora, kako spriječiti karijes (tehnike pravilnog održavanja oralne higijene, pravilna prehrana, važnost redovnih odlazaka stomatologu, itd.).

Osim edukacije, koja je temelj svake prevencije, u dječjim vrtićima i osnovnim školama naši specijalisti dječje stomatologije vrše i preglede zuba one djece čiji roditelji (skrbnici) potpišu informirani pristanak. Svako pregledano dijete dobije nalaz o zdravstvenom stanju njegovih zuba te individualne preporuke kako i što dalje. Roditelji i dijete mogu se javiti s dobivenim nalazom na Odjel dječje stomatologije u Stomatološku polikliniku Zagreb bez uputnice, u roku od 6 mjeseci od pregleda u dječjem vrtiću/osnovnoj školi, gdje će mu naši specijalisti dječje stomatologije pružiti besplatno svu potrebnu stomatološku skrb.

S obzirom na pandemiju virusa SARS-CoV-2 Program je prilagođen novim epidemiološkim prilikama i preporukama HZJZ-a te specijalisti dječje stomatologije ne izlaze više na teren u osnovne škole i dječje vrtiće Grada Zagreba kako bi pregledali i educirali djecu, nastavnike, odgajatelje i roditelje, već se cijeli Program odvija u specijalističkim ordinacijama Poliklinike gdje djeca iz osnovnih škola/dječjih vrtića dolaze u SPZ u pratnji jednog roditelja po točno određenom rasporedu kako ne bi došlo do miješanja djece iz različitih razreda (grupa), odnosno boravka previše djece u isto vrijeme u čekaonici. Program se provodi subotom kad je Poliklinika zatvorena za redovne pacijente.

Skip to content