Pon - Pet: 07:00 - 21:00 Sub - Ned: Zatvoreno
Perkovčeva ul. 3, 10000 Zagreb

Objavljen priručnik “Rat kroz oči djeteta – Crtice stručnjaka mentalnog zdravlja za roditelje i druge koji brinu o najranjivijima”

S obzirom na aktualna događanja, Grad Zagreb je jučer kroz pružanje konkretnih mjera podrške te osiguravanje pomoći svima onima kojima je pomoć sada nužna i potrebna, objavio priručnik “Rat kroz oči djeteta – Crtice stručnjaka mentalnog zdravlja za roditelje i druge koji brinu o najranjivijima”.

Veliki izazovi u očuvanju mentalnog zdravlja postavljeni su pred sve nas. Usred pandemije korona virusa prošli smo i potrese koji su pogodili Zagreb i Hrvatsku, a od nedavno suočeni smo i s ratnim događanjima na području Ukrajine. Nažalost, kao što znamo i iz iskustva Hrvatske, rat ostavlja neizbrisive posljedice na nevine. Biti dijete u ratu je teško. Dječju igru i bezbrižnost mijenja borba za puko preživljavanje, glad, strah i neizvjesnost, izloženost ekstremnim razinama stresa i nasilja, kao i praznina iznenadnih gubitaka doma, obitelji i prijatelja. Ovo je sudbina koja se nikada ne bi trebala dogoditi niti jednom djetetu. Grad Zagreb spreman je pružiti svu moguću pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, koje su uglavnom majke s djecom, što je naša moralna obaveza u znak solidarnosti s ljudskom tragedijom kroz koju prolaze.

Nažalost, kao što znamo i iz iskustva Hrvatske, rat ostavlja neizbrisive posljedice na nevine. Sukladno tome, potrebno je nastaviti i dalje voditi aktivnu brigu o mentalnom zdravlju naših građana, posebice o najranjivijoj skupini među nama, a to su djeca i mladi koji u ovom trenutku mogu osjećati različite negativne učinke zbivanja koje ih okružuju. Svjesni teške pozicije u kojoj su se roditelji i druge osobe koje brinu o djeci još jednom našli objavili smo materijal s konkretnim, znanstveno utemeljenim savjetima i smjernicama koji mogu olakšati nošenje s novom krizom. Autori priručnika naši su stručnjaci mentalnog zdravlja – psiholozi, a besplatno se može preuzeti na stranicama grada Zagreba ili u rubrici Publikacije dok brojne druge materijale za pomoć djeci, kao i ostale dostupne izvore podrške, poput kontakata ustanova i udruga možete pronaći na portalu Mentalno zdravlje grada Zagreba.

Skip to content