Pon - Pet: 07:00 - 21:00 Sub - Ned: Zatvoreno
Perkovčeva ul. 3, 10000 Zagreb

Svjetski dan oralnog zdravlja 2023.

Svjetski dan oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.
Svjetska kampanja je u potpunosti zaživjela 2013. godine kada je datum obilježavanja promijenjen na 20. ožujka koji je odabran kako bi se istaknulo da bi djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, a starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima, a navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj. 3/20, dobit ćemo oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i nijedan (0) zubni karijes.

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” (engl. Be Proud of Your mouth), kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to imate li 5, 25, 45 ili 75 godina.
Stomatološka poliklinika Zagreb obilježila je Svjetski dan oralnog zdravlja što su popratili i mediji koji sve više prepoznaju važnost obilježavanja navedenog dana i promociju brige za oralno zdravlje, počevši od najranije dobi.


Upravo su najmlađi bili u središtu obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja u Poliklinici uz različite prigodne aktivnosti. U Poliklinici je organizirana radionica za djecu koja su taj dan posjetila Polikliniku u okviru Programa prevencije karijesa djece predškolske i školske dobi Grada Zagreba koji od 2007. godine Poliklinika provodi u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Program provode djelatnici Odjela dječje stomatologije koji izlaze na teren u dječje vrtiće i osnovne škole na području Zagreba, dok djeca iz najbližih vrtića i škola dolaze u Polikliniku, te vrše edukaciju djece, ali i njihovih roditelja te odgajatelja, nastavnika i profesora, o tome kako spriječiti karijes i stvoriti zdrave navike. Naše liječnice i medicinske sestre su provele djecu kroz stomatološke ordinacije, upoznale ih s time što stomatolozi rade i kako pojedini uređaji rade, „provozale“ ih na stomatološkim stolicama i prepustile im da sami popravljaju karijes od na lutkama i plišancima pravilno četkaju zube.












Skip to content